Actueel
Case Study - PA & PR voor Stichting Onderzoek Rechtspleging
1. Kunt u een korte introductie geven van uw organisatie?
Stichting Onderzoek Rechtspleging (SOR) is een onafhankelijke instelling, die met het initiëren en financieren van wetenschappelijk onderzoek, publieke aandacht vraagt voor de noodzakelijke vernieuwing van de rechtspleging. Een belangrijk onderzoeksthema van SOR is het verbeteren van de toegankelijkheid van het recht voor burgers en kleine ondernemers.
2. Wat was de aanleiding om contact op te nemen met HSC?
Onze stichting heeft de opstellenbundel ‘Constitutionele waarborgen. De Raad voor de rechtspraak en rechterlijke onafhankelijkheid’ geïnitieerd. In dit rapport belichten tien specialisten de rechterlijke organisatie en de Raad voor de rechtspraak vanuit verschillende perspectieven. De artikelen en suggesties van deze wetenschappers zijn samengevoegd in een bundel die is uitgegeven.
Wij beogen met onze opstellenbundels impact te hebben bij politieke en ambtelijke besluitvormers. Daartoe is de steun van diverse stakeholders nodig. Denk bijvoorbeeld aan: de regering, de leden van het Parlement en ambtenaren van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarom waren we op zoek naar een externe partij die ons kon helpen met het creëren van aandacht vanuit de politiek en media voor de conclusies en aanbevelingen van de opstellenbundel.
We waren al bekend met de goede reputatie van Charles Huijskens, dus we waren verheugd dat HSC bereid was ons te adviseren.
3. Wat waren specifieke doelstellingen van de samenwerking met HSC?
Dat waren er twee: 1) het onder de aandacht brengen van de uitkomsten en aanbevelingen van de opstellenbundel en 2) onze stichting meer op de kaart zetten.
We vroegen HSC mee te denken over de organisatie van de presentatie van de opstellenbundel. Daarnaast vroegen we advies van HSC over het benaderen van de juiste stakeholders (met name de media en politici). Enerzijds om begrip te kweken voor de noodzaak om de rechterlijke onafhankelijkheid beter te beschermen en anderzijds om de druk op de politiek te verhogen om in actie te komen.
4. Wat was voor u de reden om een externe partij in te schakelen om de genoemde doelstellingen te bereiken?
De voornaamste reden om een externe partij in te schakelen was dat wij weinig ervaring hadden met het effectief presenteren van onze onderzoeksresultaten op grote schaal.
SOR heefteen bestaand netwerk in de juridische wereld, de media en de politiek, maar wij wilden dat netwerk uitbreiden. Om onze nieuwe opstellenbundel op grote schaal te presenteren, waren wij op zoek naar een bureau dat ons daarbij kon helpen. Omdat de inhoud van ons onderzoeksrapport tamelijk politiek gevoelig was, wilden we dat de presentatie op een meer professionele manier zou plaatsvinden.
5. Hoe heeft HSC hierbij geholpen? Zijn er strategieën die wij hebben toegepast die uw organisatie bijzonder effectief vond?
HSC heeft een public affairs-strategie ontwikkeld. Dit begon met analyse van het politieke landschap om stakeholders te categoriseren op het onderwerp van de onafhankelijkheid van de rechtspraak. Zij werden ingedeeld in verschillende categorieën (voorstanders, tegenstanders en een genuanceerde middengroep). Dit gaf ons een duidelijk beeld van het stakeholderlandschapen een passende aanpak per categorie. Op basis van deze analyse hebben we gesprekken gevoerd met relevante politieke en publieke stakeholders.
Parallel heeft HSC het medialandschap geanalyseerd. Op basis van de analyse werd het medialandschap verdeeld in verschillende categorieën met allemaal een andere doelgroep en bijpassende aanpak. HSC maakte een voorzet voor de mediapitches. Wij maakten deze af en verstuurden ze vervolgens naar de geselecteerde journalisten. Jonathan Soeharno, de voorzitter van de redactiecommissie van de opstellenbundel, werd naar voren geschoven als woordvoerder en geadviseerd over zijn contact met journalisten.
HSC heeft bovendien Nieuwspoort, dé plek om iets te presenteren aan de politiek, aangedragen als locatie voor de presentatie. Zelf waren wij niet op deze locatie gekomen, maar het was voelbaar dat dit de goede plek was.
6. Wat zijn de resultaten voor uw organisatie naar aanleiding van de samenwerking met HSC?
Het rapport is op 24 oktober gepresenteerd in Nieuwspoort. Tijdens de presentatie nam de staatssecretaris voor rechtsbescherming, Teun Struycken, de opstellenbundel in ontvangst. Hij nam vervolgens kort het woord en sprak zijn steun uit voor onze stichting en zei dat wetenschappelijk onderzoek onontbeerlijk was voor een goede beleidsvorming. Hierna vond een paneldiscussie plaats waaraan deelgenomen werd door Henk Naves (voorzitter Raad voor de rechtspraak), Marc Fierstra (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak) en de politici Ulysse Ellian (VVD) en Joost Sneller (D66), onder leiding van hoogleraar Tamar de Waal (UvA). Het debat ging over de drie hoofdonderwerpen uit de opstellenbundel, n.l. of het wettelijk kader over de benoeming van gerechtelijke bestuurders, de financiering van de rechtspraak en het tuchtrecht m.b.t. rechters, niet te veel ruimte laat voor politieke inmenging.
De dag voorafgaand aan de presentatie publiceerde NRC al een inhoudelijk sterk artikel, naar aanleiding van een interview met Jonathan Soeharno. Soeharno is ook geïnterviewd door de EO, en Jerfi Uzman, een van de andere leden van de redactiecommissie, is geïnterviewd door BNR Nieuwsradio.
Naast een succesvol evenement, hebben wij veel nieuwe contacten overgehouden aan dit project. Onze stichting staat duidelijk meer op de kaart bij zowel media als politieke en ambtelijke stakeholders. We worden nu vaker benaderd door enerzijds mensen die aanwezig waren bij de presentatie en anderzijds mensen die naar aanleiding van de aandacht voor het evenement contact met ons opnemen.