Actueel
Michelinster voor crisismanagement
Een column door Charles Huijskens.
Van de nieuwe sterren die Michelin in Amsterdam heeft toegekend is er één die bijzonder opvalt. Het is de ster voor Wils, het restaurant waar Joris Bijdendijk en zijn collega Friso van Amerongen niet alleen beloond zijn voor hun kookkunsten, maar zeker ook voor hun crisismanagement. In moeilijke tijden is het fascinerend om voorbeelden te zien van mensen die, juist als het erop aan komt, het beste uit zichzelf weten te halen. Hun creativiteit lijkt bij tegenslag en problemen vleugels te krijgen, terwijl iedereen naar adem hapt en stil in een hoekje zit te treuren. Joris Bijdendijk is zo’n inspirerende crisismanager. Kort voor het begin van de eerste Corona-lockdown opende hij met Friso van Amerongen het nieuwe Wils vlakbij het Olympisch Stadion. Joris had een nieuwe functie bedacht, die van broodsommelier, een specialist die uren kan vertellen over de verschillende broden die hij bakt, allemaal anders om steeds perfect bij één bepaald gerecht te passen. Uniek aan het restaurant is een enorm open houtvuur waarop de heerlijkste gerechten worden bereid. Toen het restaurant dicht moest, kwam de ideeënmachine van Joris pas écht op gang. Bijna dagelijks slaagde hij erin in de media te vertellen over weer een nieuw plan, met als hoogtepunt vorig jaar de ‘Vrijheidsmaaltijdsoep’. In deze soep werd ‘de smaak van Amsterdam’ gevangen. De soep was in de dagen rond 4 en 5 mei beschikbaar in speciale blikken, vormgegeven door kunstenaar Piet Parra, en werd gepresenteerd als een cadeau aan de stad. Met zijn take-away en make-away maaltijden, die Joris nog voor de eerste persconferentie van Rutte had bedacht, “konden we ons personeel aan het werk houden, hoefden we niet onze hand op te houden en bleven we onze gasten bedienen. Echt een eyeopener,” aldus Joris Bijdendijk. Michelin beloont deze Amsterdamse crisismanager vandaag terecht met een ster.